بعضی علاقه عجیبی به دادگاههای کیفری دارند و در میان مسیرهای مختلفی که برای رسیدن به خواسته آنها وجود دارد حتما راهی را انتخاب میکنند که از دادسرا و دادگاه کیفری عبور کند.
این در حالی است که به هر حال اگر راه کیفری را برای وصول طلب خود برگزینید باید فرم مخصوص دادخواست را تقدیم دادگاه کنید. در دادگاه کیفری قاضی در خصوص مجازات صدور چک بلامحل رای خواهد داد و برای بازگرداندن وجه شما اقدامی انجام نخواهد گرفت مگر اینکه دادخواست مطالبه وجه چک را به دادگاه کیفری بدهید. البته فایده اقدام از طریق کیفری این است که در بسیاری موارد صادرکننده به علت ترس از مجازات، خودش به صورت مستقيم مبادرت به پرداخت مبلغ چک میكند و اختلاف زودتر حل میشود.
چگونگي تقدیم دادخواست
اگر مسیر حقوقی را برای گرفتن وجه چک انتخاب کردید همان ابتدای کار باید دادخواست خود را به دادگاه تقدیم کنید. دادخواست برگهای است که از طریق دادگستری در اختیار مردم قرار داده میشود. البته بسیاری از مردم در حال حاضر فرم دادخواست را از اینترنت یا نرمافزارهای حقوقی میگیرند و دادخواست خود را به صورت تایپی آماده میکنند. این فرم به ترتیب دارای 4 ستون افقی است که به ترتیب ذیل باید تکمیل شود:
1-خواهان: در دعوی مطالبه وجه چک دارنده چک خواهان دعوي خواهد بود و با مراجعه به بانک گواهی عدم پرداخت به نام او صادر و ارائه شده است و در واقع همان طلبکار یا مالباخته است.
2-خوانده: منظور کسی است که در نظر داریم علیه او طرح دعوی کنیم. درباره چک میتوانیم علیه همه کسانی که در متن یا پشت چک به عنوان صادرکننده یا ظهرنویس یا ضامن به هر دلیل امضا كردهاند طرح دعوی كنیم.
3-وکیل: اگر شما قبل از طرح دعوی به یک نفر از وکلای دادگستری برای این کار وکالت داده باشید، فرم دادخواست توسط وکیل شما تنظیم خواهد شد. در این حالت در ستون «وکیل» نام و مشخصات و آدرس وکیل توسط وي قید خواهد شد.
4-خواسته: معمولا در ستون خواسته نوشته میشود: مطالبه وجه چک به مبلغ ... چنانچه چند فقره چک دارید باید جمع مبلغ چکها را در ستون خواسته بنویسید در ستون خواسته خسارتهای قانونی را نیز مطالبه کنید تا دادگاه علاوه بر اصل مبلغ چک، خسارت و هزینههای پرداختی توسط شما را در رای ذکر کند.
5- دلایل: در این ستون باید دلایلی که راجع به ادعای خود دارید بیان کنید. توجه داشته باشید که بعد دلایل و مدارک جدید جز در موارد استثنایی پذیرفته نمیشوند بنابراین این قسمت را دقیق پر کنید.
6- شرح دادخواست: در این قسمت از دادخواست، دعوی خود را شرح میدهید. دلایل و خواسته خود را در این قسمت به صورت دقیقتر شرح بدهید.
این دادخواست به تعداد خواندگان به علاوه یک نسخه اضافه تهیه و به دفتر دادگاه تحویل ميشود و به عنوان مثال اگر خواندگان شما سه نفر باشند باید در چهار نسخه بنویسید و تمامی چهار نسخه را تحویل دادگاه دهید. همیشه به خاطر داشته باشید از همه نامهها یا دادخواستهایی که به دادگاه میدهید برای خود یک نسخه اضافه به عنوان سابقه تهیه و نگهداری كنيد.
دریافت وجه چک بر اساس حکم دادگاه
رسیدگی به دعوی مطالبه وجه چک معمولا چندان پیچیدگی خاصی ندارد. دادگاه معمولا رای به نفع دارنده صادر میکند و صادرکننده هم در این مدت به این دل خوش میکند که مدتی وقت خریده است. این رای به خواهان و خواندگان ابلاغ میشود. کسی که محکوم شده است معمولا به مرحله تجدیدنظر دل میبندد تا شاید فرجی شود. در صورتی که اعتراض دلیل منطقی نداشته باشد حکم دادگاه اولیه دوباره تايید میشود و دوباره این حکم به شما و طرفهای دعوی ابلاغ میشود. از این پس مرحله مهم اجرای حکم شروع میشود. اگر اموالی از بدهکار سراغ دارید این مرحله هم برای شما مثل مرحله صدور رای به راحتی خواهد گذشت اما اگر مالی سراغ ندارید دردسرهای شما آغاز خواهد شد.
رای
در قدم اول تقاضای صدور اجرايیه كنيد. شما میتوانید در چند سطر خطاب به دادگاه صادرکننده حکم اولیه با ذکر شماره رای درخواست اجرای حکم و وصول مطالبات خود کنید. برگ اجرايیه که فرم مخصوص است توسط دفتر دادگاه تهیه و تکمیل میشود و بعد از ابلاغ آن 10 روز به محکومان فرصت داده میشود که آن را اجرا کنند. اگر این مهلت بدون اجرای حکم سپری شد دارنده چک (طلبکار) میتواند اموال و دارايیهایی را که محکومان سراغ دارند (از قبیل زمین، آپارتمان و هرگونه ملک دیگر با ارائه پلاک ثبتی، موجودی حساب بانکی با ارائه اطلاعات مربوط به شماره حساب و بانک مربوطه، سهام شرکتها، خط تلفن، حقوق ماهانه و ...) معادل طلب خود را توقیف كنند و در آخر چنانچه موفق به شناسایی هیچگونه مالی از محکومان نشديد میتوانيد از اجرای احکام تقاضای صدور برگ جلب و بازداشت محكومان را داشته باشيد
:: موضوعات مرتبط:
مقالات حقوقی ,
,